Természetesen az első az az, hogy ha majd megkapod a csekket befizeted. Persze ettől van más járható út is.

Amikor a közterület felügyelet szab ki a járművezető távollétében helyszíni bírságot, akkor egy tájékoztató levelet hagy a jármű szélvédőjén, hogy az xy rendszámú jármű xy szabálysértést követett el (megállni tilos jelzőtábla hatálya alatt), ezért helyszíni bírságot szabott ki. A helyszíni bírságot tartalmazó csekket, valamint a tájékoztatót a közterület felügyelet néhány nappal a szabálysértés elkövetése utána postázza ki az rendszám alapján a tulajdonosnak/üzemben tartónak.

A tájékoztató levélben a felügyelet tájékoztatja a tulajdonost/üzemben tartót, hogy fizesse be a kézhezvételt követően 30 napon belül a bírságot, amennyiben nem, úgy az ügyet az illetékes rendőrség igazgatásrendészeti/szabálysértési osztályára teszi át. A rendőrség ekkor egy adatkérő levelet (tanúvallomás) fog kiküldeni, hogy megállapítható legyen a szabálysértés elkövetőjének a személye, hogy az elkövetővel szemben a szabálysértési eljárás lefolytatható legyen.

Azonban a szabálysértési törvény értelmében tanúvallomást meg lehet tagadni, ha önmagát, vagy hozzátartozóját szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésével vádolná, az ezzel kapcsolatos kérdésben. Ha az adatkérőben (tanúvallomásban) e tényt megjelöljük, akkor az adatszolgáltatási kötelezettségünknek is eleget tettünk, valamint a szabálysértési eljárás lefolytatását is, mivel a elkövető hiányában a rendőrség az eljárást megszünteti.

Ez céges járművekre nem érvényes, mivel azoknál menetlevél vezetési kötelezettség áll fent.